Wednesday, October 13, 2010

Solid Food : Resepi 6 - Ikan & Sayur

Resepi IKAN+SAYUR


Bahan²:
1- 2 sudu Beras
Sayur Bayam
Ayam
Cara:
- Masak bubur beras sehingga kembang.
- Masukkan ikan sebentar sehingga masak. Asingkan ketepi.
ATAU
- Bakar ikan tanpa garam dengan sedikit minyak. (hasilnya seperti dalam gambar diatas)
- Bila bubur hampir masak, masukkan sayur dan ikan.
- Kisar halus.

*9-10 bulan ke atas :
=> Boleh dicampurkan dengan 3 pelengkap (bawang merah+bawang putih+halia), versi saya tak tumis sebab minyak dikhaskan untuk anak² yang kurang berat badan.
=> Ikan hanya diracik halus sahaja.
=> Tidak perlu kisar, hanya masak bubur sehingga hancur.
=> Sayur boleh diganti dengan Daun Saderi/Lobak/Kobis dsb.
=> Ikan seperti Tenggiri, Merah, Selar, Bawal (tak gatal).


Nota Kaki :
* Beras direndam dahulu semalaman (sebelum kita tidur) untuk memudahkan beras lembut+cepat masak...
* Maaf, saya tak setuju kalau bubur nasi pun nak di frozen....

No comments:

Post a Comment