Resepi AYAM+SAYUR
Bahan²:
1- 2 sudu Beras
1- 2 sudu Beras
Sayur Bayam
Ayam
Cara:
- Masak bubur beras sehingga kembang.
- Masak bubur beras sehingga kembang.
- Masukkan ayam sebentar sehingga masak. Asingkan ketepi.
- Bila bubur hampir masak, masukkan sayur bayam dan ayam.
- Kisar halus.
*9-10 bulan ke atas :*
=> Boleh dicampurkan dengan 3 pelengkap (bawang merah+bawang putih+halia), versi saya tak tumis sebab minyak dikhaskan untuk anak² yang kurang berat badan.
=> Ayam hanya diracik halus sahaja.
=> Tidak perlu kisar, hanya masak bubur sehingga hancur.
=> Sayur boleh diganti dengan Daun Saderi/Lobak/Kobis dsb.
Nota Kaki :
* Beras direndam dahulu semalaman (sebelum kita tidur) untuk memudahkan beras lembut+cepat masak...
* Maaf, saya tak setuju kalau bubur nasi pun nak di frozen....
Update:* Beras direndam dahulu semalaman (sebelum kita tidur) untuk memudahkan beras lembut+cepat masak...
* Maaf, saya tak setuju kalau bubur nasi pun nak di frozen....
* Minyak yang digunakan seperti Minyak Zaitun/Olive Oil.
ader minyak khas ke chegu? oh nanti nak bawak mia makan kat umah chegu je la.. hahhahahahahah
ReplyDeletei tak pandai sangat masak bubur.. huhuh
diera:
ReplyDeletehaha..
Dr. Muadz pesan kt Mia gojes..
guna minyak zaitun ye..
kah3..
umah chegu xde minyak la...
minyak masak cap MURNI adelah..
sbb Dr. Muadz dah semangat..xde minyak²..
men rebus² je dia...