Monday, October 11, 2010

Solid Food : Resepi 5 - Ayam & Sayur



Resepi AYAM+SAYUR

Bahan²:
1- 2 sudu Beras
Sayur Bayam
Ayam
Cara:
- Masak bubur beras sehingga kembang.
- Masukkan ayam sebentar sehingga masak. Asingkan ketepi.
- Bila bubur hampir masak, masukkan sayur bayam dan ayam.
- Kisar halus.


*9-10 bulan ke atas :*
=> Boleh dicampurkan dengan 3 pelengkap (bawang merah+bawang putih+halia), versi saya tak tumis sebab minyak dikhaskan untuk anak² yang kurang berat badan.
=> Ayam hanya diracik halus sahaja.
=> Tidak perlu kisar, hanya masak bubur sehingga hancur.
=> Sayur boleh diganti dengan Daun Saderi/Lobak/Kobis dsb.


Nota Kaki :
* Beras direndam dahulu semalaman (sebelum kita tidur) untuk memudahkan beras lembut+cepat masak...
* Maaf, saya tak setuju kalau bubur nasi pun nak di frozen....
Update:
* Minyak yang digunakan seperti Minyak Zaitun/Olive Oil.

2 comments:

  1. ader minyak khas ke chegu? oh nanti nak bawak mia makan kat umah chegu je la.. hahhahahahahah
    i tak pandai sangat masak bubur.. huhuh

    ReplyDelete
  2. diera:
    haha..
    Dr. Muadz pesan kt Mia gojes..
    guna minyak zaitun ye..

    kah3..
    umah chegu xde minyak la...
    minyak masak cap MURNI adelah..
    sbb Dr. Muadz dah semangat..xde minyak²..
    men rebus² je dia...

    ReplyDelete