Saturday, December 18, 2010

Pemenang Contest...

PEMENANGNYA adalah.....http://www.emocutez.com


------------------------------------------------------



---------------------------------------------



------------------------------------


---------------------------


------------------


---------


SEMUA adalah PEMENANG!! http://www.emocutez.com

yeyyy yeyyy yeyyyy...

tepuk tangan semua...


Memang ikutkan semua bagi jawapan BETUL...kecuali ZAIKULIM...bagi jawapan Frame gambar...hehehe...takpe lah...suka-suki je saya buat Contest ni...pukul rata saya bagi semua....SUKA TAK????

Jadi siapa belum tinggalkan jejak DISINI...sila cepat berbuat demikian....setakat ini hanya 14 orang daripada 28 peserta yang tinggalkan jejak....kalau tak cemana saya nak bagi HADIAH kan....sila ye sila...saya kene tunggu semua bagi info baru boleh pos kat korang...

HADIAH? TUNGGULAH ye...yang pasti berguna sepanjang tahun 2011 nih....http://www.emocutez.com


Saturday, December 11, 2010

Contest Announcement..

Salam Semua...

tarikh Contest sudah tamat...maaf lambat umum...
tunggu lah ek 2-3 hari...
aiimmmm sorryyyy...
ada hal terlalu sibuk nak setelkan...

sebelum tu...minta kerjasama semua yang dah masuk contest bagi NICKNAME & EMEL dan letak di komen entry ini ye...
contoh: 6 (no link) - nickname, emel

TERIMA KASIH

  1. http://mamiuyuncontest.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  2. http://lovecontestverymuch.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  3. http://zaiikulim.blogspot.com/2010/11/contest-teka-teki.html
  4. http://nettskerepek.blogspot.com/2010/11/contest-teka-teki.html
  5. http://nanamrul-contest.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  6. http://farah23-wettbewerb.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  7. http://mamaaerishtwo.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  8. http://bambam-story.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  9. http://ilovecontest-ya.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  10. http://chilloutcontest.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  11. http://sasuzanazanudin.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  12. http://erawatie18.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  13. http://contestcontestcontest.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  14. http://tungkukayu.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  15. http://nurezzattie.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  16. http://aanie.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  17. http://diyadaniablogspotcom.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  18. http://tomatokering.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  19. cik_starzz - xde link disertakan...
  20. http://bluepinkbaby.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  21. http://qard91.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  22. http://sofiah-andaikutahu.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  23. http://blogjuniza.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  24. http://whatrudoin-gaentries.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  25. http://kehelan-contest.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  26. http://momoplayground.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  27. http://dilaloveawi.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html
  28. http://myapeapeaje.blogspot.com/2010/12/contest-teka-teki.html

Friday, December 10, 2010

^Contest TEKA TEKI^

~STICKY MODE~
^Contest TEKA TEKI^
10 hari sahaja
01/12/2010 sehingga 10/12/2010



(untuk Save as Banner KLIK SINI )

Senaraikan barang-barang BUKAN permainan @ TAK berkaitan dengan kanak-kanak yang TAK SEPATUTnya ada didalam gambar itu

Syarat-syarat :

1) Blogger Warganegara & menetap di Malaysia sahaja.
2) FOLLOW untuk ketiga-tiga blog dibawah:
Tinta Kibod
Dunia Anakku
Click2 My Shop
3) Buat entry dengan tajuk ^Contest TEKA TEKI^
4) Letak Banner dalam entry & sidebar dan LINK
(untuk Save as Banner KLIK SINI)
5) Jangan lupa tinggalkan LINK ENTRY & JAWAPAN disini sahaja (bukan dalam entry korang)

Contoh:
link : htpp://(entry korang)......
Jawapan :
1. gincu
2. sikat
3. sepit kuku

limit 3 barang je tau!


He he he bes gak ni..mesti macam-macam jawapan korang kan....

diulangi.....

10 hari sahaja
01/12/2010 sehingga 10/12/2010

HADIAH??
kita tengok dulu berapa ramai yang teka dengan tepat....yeyeaaarghhhhh!!!

PERHATIAN:

Contest ini diletak di ketiga-tiga blog...oleh itu buat hanya di blog DUNIA ANAKKU sahaja ye...kalau tak nanti ada pertindihan penyertaan pulak....



Saturday, December 4, 2010

Solid Food : Resepi 7 - Mee Suah Sup

Resepi MEE SUAH SUP


Ni rupa mee suah....dibuat dari tepung beras...tapi tak kenyal macam mihun...kalau basuh mesti cepat lembut...tak macam mihun..keras dah rendam baru lembut dan kenyal itupun makan masa...

Bahan²:
Mee Suah
Air
Bumbu bawang
Ayam/Ikan
Daun Sup
Lobak/apa saja sayuran (dalam gambar tak ada lobak)

Cara:

- Panaskan air sehingga menggelegak dan masukkan bumbu bawang (nak tumis pun boleh) dan ayam.
- Masukkan mee suah dan masak sehingga kembang.
- Akhir sekali, masukkan sayuran seperti daun sup (kalau lobak kene masuk awal sebab keras)

Nota Kaki:
* Jika memberi kepada baby yang masih makan kisar..boleh juga kisarkan selepas masak...

Friday, December 3, 2010

Thermos panas...

Hasil daripada entry dayu...

Panassss.....soalan panas...beberapa orang yang bertanya macamana rupa thermos bekalan anak....mari lihat...

sumber

nak cari gambar je..bukan beli kat sini


Ada 3 tempat...senang nak bahagi kan..untuk pagi, tengahari dan snek...tak pun kalau masakan untuk nasi/bubur, lauk dan snek...biru menjadi pilihan sebab anak bujang kan....errrr chopstik tu abaikan je...jadi mainan...hahaha....eh ada paten lain ok...cam kat bawah ni....

Tapi selesa lagi yg biru tu macam tak besar...bukan pasal ikut anak bujang/dara pun hehehe....ini beli kat Jusco sebab kebetulan ada sale dan mengutip point...harga ingat lupa lebih kurang nak dekat RM100 gak lah..ada warranty 5 tahun....

Banyak lagi pilihan..terjah aje kat web THERMOS....sebagai panduan pilihan pelbagai jenis bekas makanan dan minuman ye...


Friday, November 26, 2010

Nama Anak untuk dipanggil...

Ada sesuatu untuk dikongsi berkaitan NAMA ANAK....blogwalking dapat dari sini....asal daripada Metro ruangan soal jawab agama...

SAYA bakal melahirkan anak sulung. Saya pernah terbaca larangan memberikan nama berunsur kemewahan dan menunjukkan nasib yang baik seperti Rabah (sangat beruntung) dan Yasar (sangat mewah).

Bagaimana pula dengan nama menunjukkan sifat seperti cantik, cerdik dan seumpamanya? Apakah bentuk nama yang dituntut dalam Islam sebenarnya?


MUSYKIL
Kuala Lumpur

IBU bapa hendaklah menamakan anaknya dengan nama yang baik atau membawa erti baik. Antara nama yang dianjurkan ialah nama nabi, nama Allah dengan didahului penambahan Abdul (bermaksud hamba) terutama Abdullah (maksudnya hamba Allah) dan Abdul Rahman (hamba kepada Yang Maha Pemurah).


Islam tidak menggalakkan pemberian nama yang buruk seperti 'Harb' (bermaksud perang) dan 'Murrah' (pahit).

Pada asasnya, nama seperti Rabah dan Yassar dibolehkan.

Kebiasaannya, ibu bapa merujuk kepada alim ulama (orang berpengetahuan) untuk menamakan anak mereka.

Di samping itu, mereka juga boleh membaca buku panduan memberi nama Muslim.
Contohnya, buku Abu Afiqah, Amalan Ketika Mengandung & Setelah Bersalin serta Panduan Menamakan Bayi boleh dijadikan panduan.

Anda juga boleh merujuk kepada Internet seperti Himpunan Nama-Nama Pilihan di laman http://www.darulnuman.com/mhikmah/nama/index.html


Emmm kan....budak sekarang nama berjela kan...ada tu sampai 3 perkataan yang penuh...pastu nama bapaknya 1 je cetoet...tu belum lagi nak sebut...he he he....

Apapun pilih lah nama yang BAIK dan BERMAKSUD...dan PANGGILLAH dengan NAMA ITU..kerana nama itu adalah DOA untuk mereka...

Saturday, November 13, 2010

Selamat Hari Lahir 2

Lupa nak tepek sebahagian gambar besday tuhari...





Perkembangan TERKINI :


  • Sebelum cecah setahun dia dah pandai jalan...jalan jatuh camtu...bijak...genap setahun terus boleh jalan...laju...'dapat kaki' orang tua kata....semua pelusuk rumah dia kawad...tangan mencapai tempat tinggi jangan cakap lah....memang tak boleh ada benda tepi meja...meja alat solek...wayar lekat kat dinding..siaplah!
  • Pandai merajuk dah....huahuahua...hari tu merajuk sungguh dengan abah dia sebab abah dia tutup pintu bilik lepas mandi nak solat...dia nangis...pastu abah dia dah sudah semua nak dukung dia...dia tak mau...dia wat tak tau...dia alihkan badan...muka masam!!...haha anak lahai anak...
  • Pandai pegang bola..pumping....campak...kejar...pegang..campak...pumping...hari tu nampak dengan kawan² dia kat rumah BS main kejar bola..waahhhh so sweeeeet......pandai main bola anak ummi ni ye...
  • Bila lambai² pandai dah sebut TATA sekali...also so sweeetttttt!...
SYUKUR ALHAMDULILLAH...

TAPI dalam pada laju berjalan (dalam rumah) tuh...bila pakaikan kasut...terus jadi patung...hahaha..lebih lagi disarungkan kasut yang bunyi bedecit tuh...adehhh....sekarang kena training keluar pakai kasut dan ajak dia berjalan pakai kasut...

Friday, November 12, 2010

Carta Perkembangan Bayi & Kanak²

Nak kongsi info :)


Carta peringkat perkembangan bayi (sumber)

Peringkat perkembangan

1 bulan

* Mengangkat kepala sambil perut menyentuh lantai
* Menggerakkan kepala ke kiri dan kanan
* Bertindakbalas terhadap bunyi yang kuat

2 bulan

* Menggerakkan mata mengikut pergerakan objek
* Mengulangi bunyi vokal seperti "oh" dan "ah"

3 bulan

* Mengangkat kepala sehingga 45°
* Mengangkat kepala sambil perut dan dada menyentuh lantai
* Mengukir senyuman sosial

4 bulan

* Mengangkat kepala sehingga 90°
* Duduk dengan sokongan
* Berguling (dari kedudukan meniarap ke kedudukan menelentang)
* Mengimbang badan menggunakan kedua-dua kaki

5 bulan

Mula tumbuh gigi

6 bulan

* Menghasilkan bunyi dengan 2 suku kata
* Menggapai dan menggenggem objek
* Duduk sendiri dengan sokongan yang minima
* Berguling (dari kedudukan menelentang ke meniarap ke kedudukan menelentang semula)

7 bulan

* Mengajuk bunyi-bunyian
* Menyuap sendiri makanan
* Duduk tanpa sokongan

8 bulan

* Menghisap objek
* Memanggil 'ibu" atau "ayah"
* Mula merangkak
* Bertindakbalas terhadap nama sendiri

9 bulan

* Mengangkat perut untuk duduk
* Berdiri sambil berpegang kepada sesuatu
* Memahami keadaan kekal objek

10 bulan

* Mengambil objek menggunakan 2 jari
* Merangkak dengan sempurna (perut tidak menyentuh lantai
* Menolak badan untuk berdiri dari kedudukan duduk

11 bulan

* Menepuk tangan
* Melambai
* Berdiri dengan sendiri selama beberapa saat
* Memanggil dan mengenali ibu bapa sendiri
* Memahami maksud "tidak"

12 bulan

* Menggeleng
* Memahami arahan mudah
* Berjalan dengan bantuan

13 bulan

* Mengucapkan 2 perkataan (conton: hai dan bye)
* Berdiri dengan sempurna

14 bulan

* Makan menggunakan jari
* Melangkah beberapa langkah tanpa bantuan luar

15 bulan

* Gemar melihat dan menyelak buku
* Berjalan dengan sempurna
* Memanjat tangga

16 bulan

* Bersedih apabila tidak mendapat sesuatu yang diingini

17 bulan

* Bertindakbalas terhadap arahan mudah

18 bulan

* Mengucapkan sehingga 15-20 perkataan
* Minum menggunakan cawan
* Makan menggunakan sudu

19 bulan

* Boleh menggunakan sudu dan garfu
* Berlari dengan sempurna

20 bulan

* Membuka pakaian sendiri tanpa bantuan sesiapa

21 bulan

* Berjalan menaiki tangga dengan bantuan
* Mula mempelajari sehingga 5 perkataan sehari

22 bulan

* Mula mempelajari sehingga 10 perkataan sehari
* Memahami 2 arahan yang berturut (contoh: Ambil anak patung kamu dan bawa ke sini)
* Boleh mengawal pundi kencing

23 bulan

* Menggunakan 50-70 patah perkataan
* Menamakan gambar-gambar mudah di dalam buku
* Menuruni tangga dengan bantuan

24 bulan

* Memakai dan menanggalkan pakaian dengan sendiri
* Sesetengah ucapannya boleh difahami
* Membuat ayat menggunakan 3-4 patah perkataan

Tuesday, October 19, 2010

Selamat Hari Lahir Sayang 1...



Friday, October 15, 2010

Caye sudah..kwn² bila lagi?

Kawan² pernah dengar pasal Vaksin Pneumococcal? Kalau belum memahaminya...boleh klik link kat bawah ni...penuh dengan info dan cerita ye...
SELAMAT BERILMU!

Thursday, October 14, 2010

Gigit buah....

Gigit buah...rasa jus buah....

http://www.emocutez.com

Si tecit punya sebiji warna hijau net dalam gambar ni... warna lain ialah oren & biru. Saya beli di Littlewhiz

Sesuai untuk yang baru nak mengunyah²...ada gigi ke takde gigi boleh aje...

Cara:

- Parut/potong halus buah.
- Masukkan kedalam jaring.

Buah seperti Epal, Lai, Betik, Tembikai/susu, Labu, Lobak dll...

Buahan yang masam seperti limau tidak digalakkan.



Wednesday, October 13, 2010

Solid Food : Resepi 6 - Ikan & Sayur

Resepi IKAN+SAYUR


Bahan²:
1- 2 sudu Beras
Sayur Bayam
Ayam
Cara:
- Masak bubur beras sehingga kembang.
- Masukkan ikan sebentar sehingga masak. Asingkan ketepi.
ATAU
- Bakar ikan tanpa garam dengan sedikit minyak. (hasilnya seperti dalam gambar diatas)
- Bila bubur hampir masak, masukkan sayur dan ikan.
- Kisar halus.

*9-10 bulan ke atas :
=> Boleh dicampurkan dengan 3 pelengkap (bawang merah+bawang putih+halia), versi saya tak tumis sebab minyak dikhaskan untuk anak² yang kurang berat badan.
=> Ikan hanya diracik halus sahaja.
=> Tidak perlu kisar, hanya masak bubur sehingga hancur.
=> Sayur boleh diganti dengan Daun Saderi/Lobak/Kobis dsb.
=> Ikan seperti Tenggiri, Merah, Selar, Bawal (tak gatal).


Nota Kaki :
* Beras direndam dahulu semalaman (sebelum kita tidur) untuk memudahkan beras lembut+cepat masak...
* Maaf, saya tak setuju kalau bubur nasi pun nak di frozen....

Monday, October 11, 2010

Solid Food : Resepi 5 - Ayam & Sayur



Resepi AYAM+SAYUR

Bahan²:
1- 2 sudu Beras
Sayur Bayam
Ayam
Cara:
- Masak bubur beras sehingga kembang.
- Masukkan ayam sebentar sehingga masak. Asingkan ketepi.
- Bila bubur hampir masak, masukkan sayur bayam dan ayam.
- Kisar halus.


*9-10 bulan ke atas :*
=> Boleh dicampurkan dengan 3 pelengkap (bawang merah+bawang putih+halia), versi saya tak tumis sebab minyak dikhaskan untuk anak² yang kurang berat badan.
=> Ayam hanya diracik halus sahaja.
=> Tidak perlu kisar, hanya masak bubur sehingga hancur.
=> Sayur boleh diganti dengan Daun Saderi/Lobak/Kobis dsb.


Nota Kaki :
* Beras direndam dahulu semalaman (sebelum kita tidur) untuk memudahkan beras lembut+cepat masak...
* Maaf, saya tak setuju kalau bubur nasi pun nak di frozen....
Update:
* Minyak yang digunakan seperti Minyak Zaitun/Olive Oil.

Friday, October 8, 2010

Akhir² Syawal..

Dah saki baki Syawal ni...kita kasi enterframe video si tecit menggodam sesuatu...hehe..layan....


video

Semoga kita berjumpa lagi Ramadhan & Syawal tahun depan....AMIINN

Thursday, October 7, 2010

Mari membaca...

Mari membaca......katalog! haha...


Masa ni si tecit 7 bulan...sangat gebu kan beliau.....



Beriya je kunun baca..katalog...umminya sibuk selak katalog dia pun sibukkk gak...katalog Cosway lak tuh haha...padahal nak main gigit..koyakkan...hehehe....

Wednesday, October 6, 2010

Solid Food : Resepi 1,2,3 & 4

Makanan pertama bayi mengikut kaedah 4 hari berturut² (4 days rules)...ini adalah untuk mengesan keserasian bayi terhadap makanan...dan yang penting adalah mengetahui samada bayi ALAHAN/ELEGIK kepada sesuatu makanan. Setiap bayi tidak sama, ada yang alahan kepada ikan, buah dan sayur...
Saya guna kaedah 4 hari kepada seminggu...saya perkenalkan sesuatu makanan baru setiap hujung minggu...sebab ingin mengetahui sendiri sekiranya bayi ada alahan....jadi bila saya hantar ke babysitter bayi akan tenang meneruskan makanannya dan hati kita pun takdelah risau asyik teringat "elegik ke tak anak aku makan ikan tu"..

Resepi MINGGU PERTAMA
Bahan²:
1 sudu Beras
Susu EBM/FM
Cara:
- Masak bubur beras sehingga kembang, campurkan susu EBM/FM (agak²).
- Kisar halus.
- Tapiskan.

Resepi MINGGU KEDUA
Bahan²:
1- 2 sudu Beras (ikut keperluan sekiranya bayi sudah dapat menerima makanan)
Ikan Bilis (buang tahi dan tulang, direndam + dibasuh untuk menghilangkan garam) [saya rendam semalaman untuk hilangkan garam+melembutkan ikan bilis]
Cara:
- Masak bubur beras sehingga kembang.
- Campurkan ikan bilis.
- Kisar halus.
- Tapiskan.
Resepi MINGGU KETIGA
Bahan²:
1- 2 sudu Beras (ikut keperluan sekiranya bayi sudah dapat menerima makanan)
Pelbagai jenis sayur, setiap hari 1 sayur (stimkan/celur sayur, potong² jika sayur lebar/panjang, jika seperti lobak/kentang, potong dan masukkan awal bersama beras)
*Jenis sayur seperti Bayam, Brokoli, Lobak, Kobis bunga, Kentang, Sawi Pak Choy, Kangkung, Daun Saderi/Sup dll.
Cara:
- Masak bubur beras sehingga kembang.
- Campurkan sayur.
- Kisar halus.
- Tapiskan.
Resepi MINGGU KEEMPAT
Bahan²:
Buah²an seperti Pisang, Epal, Lai, Lobak, Kentang.
Sedikit susu EBM/FM
Cara:
- Potong + rebus dahulu.
- Kisar halus.
- Tapiskan.
Selepas ini bolehlah kita mix and match menu :)

Nota Kaki :
* Beras direndam dahulu semalaman (sebelum kita tidur) untuk memudahkan beras lembut+cepat masak...
* Maaf, saya tak setuju kalau bubur nasi pun nak di frozen....

Friday, October 1, 2010

Caye Mamam....

Assalamualaikum & Hi....

Teruja tak tengok...semangat si tecit ni MAKAN!! siap nangis lambat bagi hokeyyyy!!! Tak ingat berapa bulan masa tu...resepinya... blend LOBAK & KENTANG dengan Cheese....nyum nyum nyum!!



Masa ni bagi makan dalam walker....sekejap je dalam walker ni....bosan dah hehehe....


* Tengah draft Resepi Solid Food....

Thursday, September 30, 2010

'Toys' si tecit

'Toys' adalah...BUKAN barang mainan hehe...ini semua additional aksesori si tecit....


Drying Rack Munchkin (gambar kiri)

Lama dah berkenankan...sebab selalu buh dalam bekas jaring bawang je...hahaha...sebab nak toskan...kannn...pastu bertimpa², nak amik terabur semua haha...tengok kat OnlineShop harga plus postage...hat ni beli kat kedai baby je...kira ni additional la..takde pn takpe...sebab tu dah dekat nk masuk setahun si tecit baru la beli...tunggu ada RM lebih...bleh gituuu hehe

Set Penjagaan GIGI (gambar kanan)

Rasa macam dah terlambat kan nak mulakan...takpelah asalkan jangan terlewat...hahaha...lagipun sebelum ni guna kain je...tu pun jarang ah...huhu....Fingertip Toothbrush & Set Berus Gigi.... dah mula guna dah...ok...

Cawan (takde gambar)

Selain feeding guna botol/feeding B, kene ajar juga minum guna cawan.... cawan ni ada straw gak...puting je takde...macam² jenis, macam² brand hehe....

Sunday, September 12, 2010

Camat Ayi Aye...


CaMaT AYi AyE CeMuAaaaa....

p/s: pas aye nt ummi caye cite alik shal MAMAM k....recepi mamam yg cedap²...hihihi

Tuesday, September 7, 2010

Solid Food : Makanan Pertama Bayi

Untuk makluman, saya paste perbualan ini daripada ibu² yang berforum dan Save dalam Microsoft Word. Senang untuk saya baca/rujuk semula. Tak payah bukak bermacam forum (boleh rabun 44x tau..hahaha). Oleh itu, tiada link rujukan.

Harap dapat manfaat bersama...[baca yer..jangan malas² membaca he he he]
  1. Makanan pertama bayi saya bubur nasi kosong, kisar halus, tanpa garam,tanpa gula. Saya mula beri makan lepas umur dia masuk 6 bulan, dah duduk sendiri dan ada signal2 lain dia nak makan.
  2. Skrg kementerian kesihatannye polisi, lepas 6 bulan baru bagi makan.. sebab tu skrg ni nestum utk 4 bulan tak de dah.... sebab ada kajian mengatakan sebelum 6 bulan, sistem penghadaman baby lum ready.. sebelum 6 bulan kalau nak bagi makan, elok mintak nasihat pakar perubatan cam dr ke atau lebih baik pakar kanak2.
  3. Betulla, klu ikut 6 bulan baru blh bg makan, dkt tin nestum pun ada tulis, takut nanti bile dah tua buah pinggang blh ada problem, risiko baby besar pun mungkin klu awal bagi makanan tambahan.
  4. Dr. ckp botol susu utk susu aje... atau air kosong..jus dalam cawan.. cereal dalam mangkuk guna sudu atau hujung jari kita utk suap.
  5. Mknan pertama baby elok diberi bubur kosong jer tanpa tmbah apa2 lauk atau sayur krn bimbang perut baby akan 'terkejut'. Selang 4-7 hari baru tambah sedikit lauk tp yg telah diblend halus. Mkanan yg sama seelok2nya diberi berterusan hingga 4 hari krn jika baby ada allergic mudah utk awak tahu mknan apa yg awak beri sepjg hari tersebut.
  6. Nak bagi buah macam pisang dulu pun okay gak... pisang tu lenyek2 je.. buah pear/epal kukus pun okay dan blend halus...nak cairkan letak susu, nak pekatkan letak bubur nasik/cereal..lauk pertama boleh bagi sayur dulu.. bayam, brokoli, kentang, carrot.. elok memula ni bagi sayur yg ala2 rasa manis sket.. jgn terus bagi sawi.. kang phobia lak dia dgn sayur.
  7. Cara saya nasik anak dgn family masak sekali.. sebab maknya tersgtlah rajin... lepas tu saya blend je nasik tu dgn air suam...sayur pulak, saya suka sayur tempatan.. sebab sayur tempatan ni lebih fresh.. sayur bayam, kangkung, sawi pak choy tu... terung pun boleh.. saya suka stim kan sayur sebab khasiat dia tak byk hilang banding dgn rebus.. sayur tu saya potong kecik, masukkan dalam mangkuk yg sesuai, dan mangkuk tu masukkan atas nasi yang dah mula nak kering... lepas tu tutup la tudung periuk tu... sayur ni blend le sekali dgn bubur... sumber protein macam tauhu pun boleh masukkan dalam mangkuk tu sekali... potong kecik dulu ye... kalau ikan nak buat macam tu, pastikan bekas berpenutup ye.. nanti bau masuk kat nasi.. utk ikan byk jenis boleh.. tak semestinya ikan import atau ikan mahal.. ikan tempatan lagi bagus, sbb fresh dan murah.. sardin, tongkol, selar, kembung, ikan jaket/cencaru pun tak kalah khasiatnya.... jadi sokonglah nelayan tempatan kalau ibuk2 yg pergi kerja tinggal anak tu, boleh le sayur ni blend byk2 dan asingkan dalam bekas kuib ais, dan bekukan.. nak bawak bekal tu, masukkan je 1 kiub, dan 1 bubur nasik dalam bekas... kiub ni boleh jugak buat utk protein macam daging, ikan.. boleh le masak seminggu sekali..ikan bilis pulak boleh disangai byk2.. kemudian blend dan simpan dlm bekas kedap udara... nak pakai taburkan je dalam bubur... senangkan.. jgn lupa rendam dulu ye.. sbb bilis byk garam...
  8. Bubur pertama eloknye bubur kosong dulu.. lepas seminggu baru le boleh campur dgn benda2 lain... campur sayur dulu pun okay.. sayur yg manis2,, jgn bagi sawi yg pahit tu lak sya boleh blend siap2 bubur nasik tu utk nursery..
  9. Untuk bayi 6 bulan sukatan nasi ialah 5 sudu makan, sayur-sayuran 1 sudu makan penuh, Isi ikan/ayam 1 sudu makan penuh dan buah-buahan 2 sudu makan penuh untuk sehari. mean kalau bayi makan 2 kali sehari bagilah dengan 2. Jika bayi anda berumur 7-9 bulan nasi - 2 cawan, sayur 3 sudu makan,protein - 2 sudu makandan buah 2 sudu makan10-12 bulan - nasi 13/4 cawan nasi lembik, sayur - 3 sudu makan penuh,protein 4 sudu makan buah 2 sudu makankalau berat bayi anda kurang boleh tambah minyak untuk 2 sudu teh sehari.[1st time saya bagi 1 sudu makan je, sbb tahap ni bby hanya cuit sedikit dalam 1-2 suap, jangan frust, bukan dia taknak makan, tapi mahu kenal, intro la katakan...lama² nanti nganga je kompem dia nak]..sayur/bahan² lain saya agak² je dengan kuantiti bubur tu...tak ikut pun macam keterangan kat atas...macam banyaaaaaakkkkkkkkkk sangat kuantitinya...sebab bubur akan jadi banyak....]
  10. Sebenarnya untuk memperkenalkan bayi dengan makanan pelengkap sememangnya kita digalakkan untuk memperkenalkan satu-satu bahan dahulu supaya bayi taklah terkezut..atau mengelakkan masalah allergi. Mula- kenalkan dengan bubur kosong....dalam 2-3 hari perkenalkan bayi kita bubur+sayur lepas 2-3 hari boleh perkenalkan pula bubur +sayur+ protein(ikan,tauhu ke ayam ke)...pastu 2-3 hari bolehlah tukar dengan portien dan bolehlah dicampur makan bubur+sayur+portein tu....harap dapat penjelasan.
    Sebenarnya banyak sayur yang boleh digunakan dalam bubur bayi. Selain bronkoli dan karot boleh juga guna sayuran hijau seperti bayam, sawi, kangkung yangmana khasiatnya juga tinggi kanungan vitamin. Cuma ubi kentang bukan kategori sayuran ia aalah sumber karbohirat sama macam nasi.
  11. x salah klu bagi ikan bilis tp rendam dulu ikan bilis tu agak2 lama skit..pas tu goreng tanpa minyak..agak2 garing skit..jgn lak sampai itam ikan tu..pas tu leh la blender sampai halus betul2..pas tu simpan kat bekas kedap udara..saya agak2 malas jer nk masak cmpur jer bubur ngan ikan bilis tu. [ikan bilis selalunya saya rendam semalaman untuk hilangkan betul² rasa MASIN, bila masak bubur terus masukkan ikan bilis bersama bubur...sangat jimat masa]
  12. Setahu saya kalau org x nak introduce ayam pun sebab ayam ni sesetengah org alah dgn nya... gatal2 ke.. so kalau ada history, lewatkan intro ayam lepas umur setahun...sayur berdaun tu pulak, sya blend le halus... boleh intro dah bayam, kangkung, sawi tak pahit tu, carrot... kalau cincang2 mmg biasanya kat najis baby keluar sekeping2/seketul sayur tu...
  13. Awal2 ni anak makan 2-3 sudu kecik tu je.... sehari sekali... dia byk nyusu je...
  14. Kalau ikut klinik kesihatan gomen dia org galakkan bagi sayur.. mula2 blend/ tapis halus,lepas tu tapis kasar, lepas tu cincang dan lepas tu baru potong kecik2 sampai le dia dah boleh makan makanan yg besar macam kita ni....
  15. Ni kita dah discuss dgn puan norliza yg nutritionist tu hari tu... memang ada yg syorkan nestum / cereal baby dibagi sbg first food, sebabnya kata dia org, cereal ni iron fortified... tapi kata puan norliza, kita kene ambik kira tentang penyerapan iron tersebut oleh badan baby... adakah pasti iron tu diserap dgn berkesan oleh badan baby? tambahan lagi cereal segera ni dah byk proses, dan diletak gula gak biasanya...yg dalam botol tu macam gerber pulak ada isu benda tu bukan asli buah/sayur pun, tapi ditambah tepung byk...
  16. Cara masak sayur yg betul utk kekalkan zat dia.. basuh dulu baru potong.. kalau boleh jgn potong kecik2... jerang air.. tunggu air betul2 menggelegak... lepas menggelegak, masukkan sayur... masak dgn api besar dan jangan masak lama2...lepas tu baru kisar / tapis / cincang kecik.. utk baby kecik kisar la...sesetengah sayur elok kita steam/kukus je lagi byk zat dpt dikekalkan..
  17. Masak bubur dulu...betul2 jadi bubur...sayur kita asing...kalau nak letak kentang kite rebus kentang dulu..dah lembut baru masukkan sayuran hijau...jap jer... kalau rajin letak ikan bilis tapi mesti kisar betul2 halus...campurkan sume.
  18. Berat baby start solid food tu ada yg suggestkan, kalau nak lagi tepat, sekurang2nya 2 kali ganda BERAT LAHIR... so kalau lahir 3.5 kg, dia org kata tunggu le baby 7 kilo dulu...
  19. Posisi sesuai mesti le duduk...saya biasa bagi makan baby dudukkan atas riba kitabelah kiri dan kita suap dgn tangan kanan..boleh gak sama2 ajak suami join sekaki... sorg riba, sorg suap...kakak saya baringkan atas riba.. tapi saya tak setuju dgn cara ni...ada jugak yg letakkan dalam walker / stroller /bumbo sitter masa nak bagi makan... yg penting, jgn letak dalam botol susu... gunakan je sudu plastik atau gunakan hujung jari... biar dia jilat jari kita..
  20. Utk awal2 makan ni utk kenalkan tesktur je... utk permulaan, nyna boleh campurkan nasi kisar tu dgn susu yg baby minum (tak kisah la breast milk atau FM).. buat cair2...
    Qaisara start da makan solid 5month++. Mula2 start dgn puree buah dulu. Ku buatkan puree betik, puree pisang.. Alhamdulillah dia suka. Masa masuk mulut muka cam pelik, pastu lelama she's enjoy her meal. Now bekalkan dia bubur+kentang+ikan bilis or bubur+sawi+ikan bilis. Nati nak try labu plak.. So far dia tak makan byk pon. Ku bekalkan separuh bekas dadih cume suku je habis. tp EBM still habis 12oz siang. Bak kata ummi, bubur ni tuk tambah2 je..
  21. Elok start try apa2 makanan baru pada waktu pagi/ tengahari... jgn petang.. sebab kalau petang, jadi allergy, susah sikit... baby senang kembung dan tak selesa, tak dapat tidur.... buatlah weekend.
  22. Pasal idea letak nestum dalam susu baik dielakkan. sbb boleh menyebabkan baby tersedak. (kalau guna botol susu) dulu doctor x benarkan saya bagi makanan dlm tin/nestum kat baby...sebab ada bahan pengawet.
  23. Kalau nak ori dan manis, beri yg arif minum hari-hari.. dia dah biasa dgn rasanya..itulah susu ibu + bubur nasi kisar.. letak bubur nasi tu sikit je dulu... biar cair.. calitkan pada hujung jari, biar ayip jilat... pisang juga boleh.. manis original... lenyekkan dan campur sikit susu.
  24. Ikut guideline sekarang, makanan pejal diperkenalkan pada usia 6 bulan. Dulu punya guideline adalah 4 bulan. Tu yg selalu ada pertikaian antara ibu dahulu dan sekarang.Bagi baby yg BF, better tunggu pas 6 bulan.Baby yg FM dah boleh start lebih awal. Baby food pun kena intro pelan2.. Ikut 3-4days rules. Bukan apa, bila guna guna konsep 3-4days rules ni, senang nak monitor baby ada alahan tak atas certain food tu.
  25. Biasanya start dengan bubur kosong dulu.. pastu baru campur sayur, campur ikan, campur ayam, campur daging.Biasanya ayam tu biarlah baby nak masuk 8 bulan. Dan jangan tambah apa2 perisa dalam makanan bayi.
  26. Saya cadangkan aida guna pendekatan 4 days rule..perkenalkan bubur nasi yg diblend halus dan ditapis selama 4 hari dan tengok reaksi baby kot2 ada alerjik ke apa.. dah okay baru tambah bayam yg juga diblend halus..bubur nasi dengan kurma pun sedap gak...or wat puree pisang...yummeh!!
  27. 1) botol susu hanya untuk susu / air sahaja. 2) bayi susu formula disarankan start makan umur 5 bulan. 3) bayi susu ibu boleh beri makan start 6 bulan. 4) utk bayi baru start makan, kisar halus dan tapis dahulu makanannya. 5) kenalkan makanan satu persatu dan tunggu 4 hari untuk melihat sebarang reaksi alahan.
  28. Daging bagus eh.. sbb byk iron...tapi akak rasa daging agak heavy utk anak sebaya adam..berani kenalkan lepas 10 bulan... ikut recommendation after 8-10 month. awal-awal ni, cuma bubur nasi, sayur dan buah..utk protein, ayam, tauhu pun boleh..
SOALAN & JAWAPAN

* Soalan : Ada org kata bubur nasik banding dgn cereal elok bagi cereal dulu.. sebab cereal diperkaya dgn zat besi... apa pendapat cik puan?
Jawapan : Tidak dinafikan bahawa cereal memang telah diperkaya dengan zat besi dan lain-lain zat. namun begitu bagaimana kadar penyerapan dengan zat ini di dalam tubuh anak kita? Adakah ia senang diserap dengan sempurna?Jadi persoalan ini belum lagi terjawab kerana tiada lagi kajian dibuat ke atas cereal tersebut. Berbanding dengan bubur nasi, kita boleh perkayakan sayuran yang kaya dengan zat besi contohnya sayuran hijau kerana ia sumber semulajadi....senang diserap oleh tubuh...
Baby yang berusia 6 bulan mungkin dia memerlukan masa untuk belajar makan. Cuba beri dia masa untuk makan perlahan-lahan dan jadikan masa makan masa yang paling gembira. Bubur yang paling baik adalah bubur yang seimbang iaitu ada sumber karbohidrat, protein dan vitamin iaitu dari smumber nasi, ikan, ayam,dan sayur-sayuran. Biar bayi merasakan masakan semulajadi dengan tidak menambah apa-apa perisa seperti garam atau gula. Cuba elakkan bubur terlalu cair bagi mengelakkan baby kekurangan zat makanan. Kemungkinan juga baby telah diberi bubur dari cereal yang dah ada perisa seperti nestum dll jadi dia tidak mahu bubur nasi.
Jika boleh jangan tambah apa-apa perisa supaya dia merasa rasa yang semulajai. Mengikut kajian, bayi yang diberi bubur nasi bersama sayuran boleh menggalakkan kanak-kanak makan sayur. Selain itu, jika memasak bubur nasi..sayur itu diletakkan kemudian agar zatnya tidak hilang terutama vitamin.

*Soalan : Nak tanya, rasanya dulu ada bc ummi bg petua..letak makanan baby dlm kiub kan..nak guna br panaskan..rho dah star bg alyaa mkn bubur minggu lepas..ada wat kiub brakoli, ayam, carrot..so berapa lama leh tahan kiub tuh?seminggu or lebih..? dan kalo nak g taska selalu rho bg yg dah siap panaskan..so tak basi ker if cikgu taska alyaa simpan sampai lunch tanpa buh dlm peti..
Jawapan : 2 minggu pun boleh...kalau cikgu taska simpan sampai tengahari ok lagi.. sebab masa tu dia akan mencair sendiri... cuma dia org panaskan aje la....
*Soalan : Biasanya kan ikan ape yang ibu2 gunakan?dan kalau seafood cth udang, sotong pada umur bila baru boleh baby makan?

Jawapan : ikn biasa bg ikan selar or kembung lg satu tu ikn ala lupa lak namanya kalau tak silang tenggiri bab seafood akma bg bl bb dh lepas 1thn tp tengok gak takut bb alah ngan seafood so kena hati2.

Monday, September 6, 2010

Solid Food : Intro 3-Cara cepat memasak Bubur Nasi

Assalamualaikum & Hi...

Cara CEPAT Memasak Bubur Nasi
 
Pertama :
Basuh & rendamkan beras semalaman (malam sebelum nak tidur) untuk membolehkan beras kembang dan esoknya lembut dan cepat masak. [saya menggunakan cara ini setiap pagi, disebabkan saya bangun awal sekitar 5 pagi...sambil memasak bubur sambil membuat kerja rumah he he he]

Kedua :
Pada hujung minggu, menyiapkan stok dengan membuat pes bubur iaitu basuh beras, sangan (goreng tanpa minyak) sehingga kering & blend beras sehingga halus. [bergantung kepada berapa banyak stok yang dikisar, kalau banyak dikhuatirkan berhapak...disarankan simpan ditempat kering & kedap udara...disebabkan hujung minggu masa untuk berehat, saya tidak mahu berlama didapur semata untuk sangan beras, golek² dengan anak lagi best!...lalala...]


Ketiga :
Ada ibu² yang mengambil cara 2 in 1 iaitu memasak nasi dan dibuat bubur iaitu dengan cara menanak nasi, bila nasi belum kering, ambil seberapa banyak nasi yang diperlukan dan kisar. [saya tak pernah guna cara ini even hujung minggu pun...sebab tak teringat...kalau hari bekerja tidaklah nak menanak nasi pagi subuh..bila nak makannya kan kan kan..]

PERHATIAN : untuk bayi yang baru diperkenalkan dengan bubur nasi, hendaklah dikisar & ditapis bubur tersebut untuk tekstur yang lebih halus, lebih menjamin proses pencernaan & sistem penghadaman yang baik bagi bayi yang baru hendak memulakan aktiviti menelan makanan selain susu.

Nota Kaki:
* bertanda [] berwarna adalah tambahan/komen saya....^_^


Tuesday, August 24, 2010

Solid Food : Intro 2-Proses Pemberian Makanan Pelengkap

Assalamualaikum & Hi...

Sumber: PakarPemakanan.wordpress.com

Proses Pemberian Makanan Pelengkap

Proses pemberian makanan pelengkap adalah satu proses dimana bayi secara perlahan-lahan bertukar dari diet susu sahaja kepada diet campuran yang mengandungi susu dan makanan pelengkap. Anda digalakkan memberi makanan pelengkap ketika bayi berusia 6 bulan memandangkan sistem penghadamannya sudah matang untuk menerima makanan selain daripada susu ibu. Makanan pelengkap amat penting untuk bayi kerana nutrien daripada susu ibu sahaja tidak mencukupi untuk menampung kesemua keperluan nutrien bayi anda.

Langkah-langkah untuk mengenal bayi kepada makanan pelengkap ialah:
  • Perkenalkan bubur nasi sahaja yang telah dikisar halus. [.....dan ditapis untuk intro bayi, kemudian barulah dilecek bila sudah tumbuh gigi...]
  • Selepas seminggu, masukkan pula sayuran ke dalam bubur tadi. sayur yang dicadangkan ialah sayur hijau seperti bayam, kangkung atau lobak merah dll. [...atau bunga kobis, kobis, daun bawang, daun sup]
  • Selepas seminggu masukkan pula sumber protein seperti ikan, telur kuning atau daging ayam. [...ada sumber menyatakan telur + daging hanya sesuai untuk 1 tahun ke atas, juga TIDAK sesuai untuk bayi eczema]
  • Bubur nasi perlulah seimbang dari segi zat karbohidrat, vitamin dan mineral serta protein.
  • Memperkenalkan bahan satu persatu adalah untuk mengenalpasti bayi mempunyai alahan kepada makanan tertentu. [.......mengikut kaedah 4 hari untuk satu² bahan]
  • Elakkan meletakan bahan perisa, garam atau gula ke dalam makanan bayi. Ini adalah untuk membolehkan bayi merasa bahan secara semulajadi. [...bila bayi sejak awal diletakkan bahan perasa, dikhuatiri selamanya bayi akan ketagih dengan rasa masin, manis...contohnya menjurus kepada junk food]
Nota Kaki:
* bertanda [] berwarna adalah tambahan/komen saya....^_^

Monday, August 23, 2010

Solid Food : Intro 1-Tanda-tanda Bayi Anda Sudah Bersedia

Assalamualaikum & Hi...

Sumber : RatuHati.com

Tanda-tanda Bayi Anda Sudah Bersedia

Kebiasaannya pada umur bayi empat bulan (bayi menyusu susu formula) dan enam bulan (bagi bayi menyusu susu ibu secara eksklusif) mereka mungkin bersedia untuk makanan pejal. Ada beberapa tanda yang menunjukkannya antaranya:
  • Kepala bayi tegak dan tidak bergoyang ketika dalam keadaan badannya tegak.
  • Boleh duduk dengan sedikit sokongan daripada orang dewasa.
  • Berat badannya sekurang-kurangnya dua kali ganda daripada berat lahirnya.
  • Menunjukkan tanda-tanda lapar walaupun telah disusukan lapan hingga sepuluh kali.
  • Menunjukkan minat terhadap makanan yang dimakan oleh orang dewasa.
  • Bayi anda juga mungkin akan cuba untuk mencapai makanan yang sedang anda makan.
  • Tidak menolak dengan lidah atau meluahkan makanan yang disuapkan ke mulutnya.
  • Boleh mengunyah dan menelan dengan baik makanan yang disuapkan.
  • Bayi boleh memegang makanan dengan tangannya.
Namun, anda dinasihatkan merujuk kepada pakar kesihatan untuk memulakan makanan pejal, lebih-lebih lagi jika anak di bawah 6 bulan.

Kebaikan Untuk Bayi :
  • Sistem penghadaman bayi yang berusia kurang enam bulan belum matang dan dia tidak dapat menghadam makanan dengan sempurna menyebabkan masalah seperti bayi muntah, sembelit dan juga cirit-birit.
  • Lebih awal bayi diperkenalkan dengan makanan lain selain daripada susu ibu, lebih mudah bayi tersebut berkemungkinan mendapat alahan atau alergi terhadap makanan tersebut.
  • Penyusuan susu ibu secara eksklusif selama enam bulan dapat mengurangkan risiko gastrointestinal, pernafasan dan jangkitan telinga pada bayi.
  • Bayi yang berusia lebih enam bulan dapat mengambil bahagian secara lebih aktif semasa makan seperti mencapai makanan jika masih mahu makan atau berpaling jika sudah kenyang.
  • Makanan pejal akan mengurangkan jumlah susu yang bayi ambil.
  • Bayi yang makan makanan pejal terlalu awal mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menjadi gemuk apabila besar nanti berbanding dengan bayi yang memulakan makanan pejal pada masa yang sesuai.
  • Menyuap makanan pejal kepada bayi yang belum duduk adalah lebih sukar dan kadang-kadang mengecewakan bayi dan anda sendiri.
Kebaikan Untuk Ibu Yang Menyusu:
  • Ibu yang menyusukan bayi secara eksklusif lebih lama akan mudah menurunkan berat badan.
  • Cara semulajadi untuk menjarakkan kelahiran kerana haid datang lebih lambat.
  • Bekalan susu ibu yang lebih stabil.

Kembali...

Assalamualaikum semua..
Ya Allah...diam tak diam lama sungguh saya menyepi daripada blog Dunia Anak Ku ini...hampir setahun...bulan depan dah genap setahun maaaa!...

Maaflah ye..SAYA, ibu yang baru bertatih menyelam dunia keibubapaan...masih ranum dunia anak²...wah macam dah berderet anak kan..baru seorang putera yer...Insya'Allah ada rezeki bertambah lagi...(malam tadi dah mimpi perut kembung dah..adesss!)
Saya bakal mengganas sedikit waktu nanti..cewah...doakan lah untuk saya berkongsi cerita tentang anak tidak putus...walaupun tidak sehebat mana...sungguh tidak sehebat mana...hanya sekecil kuman apa yang saya tahu...dikongsikan...
^_^