Tuesday, September 7, 2010

Solid Food : Makanan Pertama Bayi

Untuk makluman, saya paste perbualan ini daripada ibu² yang berforum dan Save dalam Microsoft Word. Senang untuk saya baca/rujuk semula. Tak payah bukak bermacam forum (boleh rabun 44x tau..hahaha). Oleh itu, tiada link rujukan.

Harap dapat manfaat bersama...[baca yer..jangan malas² membaca he he he]
  1. Makanan pertama bayi saya bubur nasi kosong, kisar halus, tanpa garam,tanpa gula. Saya mula beri makan lepas umur dia masuk 6 bulan, dah duduk sendiri dan ada signal2 lain dia nak makan.
  2. Skrg kementerian kesihatannye polisi, lepas 6 bulan baru bagi makan.. sebab tu skrg ni nestum utk 4 bulan tak de dah.... sebab ada kajian mengatakan sebelum 6 bulan, sistem penghadaman baby lum ready.. sebelum 6 bulan kalau nak bagi makan, elok mintak nasihat pakar perubatan cam dr ke atau lebih baik pakar kanak2.
  3. Betulla, klu ikut 6 bulan baru blh bg makan, dkt tin nestum pun ada tulis, takut nanti bile dah tua buah pinggang blh ada problem, risiko baby besar pun mungkin klu awal bagi makanan tambahan.
  4. Dr. ckp botol susu utk susu aje... atau air kosong..jus dalam cawan.. cereal dalam mangkuk guna sudu atau hujung jari kita utk suap.
  5. Mknan pertama baby elok diberi bubur kosong jer tanpa tmbah apa2 lauk atau sayur krn bimbang perut baby akan 'terkejut'. Selang 4-7 hari baru tambah sedikit lauk tp yg telah diblend halus. Mkanan yg sama seelok2nya diberi berterusan hingga 4 hari krn jika baby ada allergic mudah utk awak tahu mknan apa yg awak beri sepjg hari tersebut.
  6. Nak bagi buah macam pisang dulu pun okay gak... pisang tu lenyek2 je.. buah pear/epal kukus pun okay dan blend halus...nak cairkan letak susu, nak pekatkan letak bubur nasik/cereal..lauk pertama boleh bagi sayur dulu.. bayam, brokoli, kentang, carrot.. elok memula ni bagi sayur yg ala2 rasa manis sket.. jgn terus bagi sawi.. kang phobia lak dia dgn sayur.
  7. Cara saya nasik anak dgn family masak sekali.. sebab maknya tersgtlah rajin... lepas tu saya blend je nasik tu dgn air suam...sayur pulak, saya suka sayur tempatan.. sebab sayur tempatan ni lebih fresh.. sayur bayam, kangkung, sawi pak choy tu... terung pun boleh.. saya suka stim kan sayur sebab khasiat dia tak byk hilang banding dgn rebus.. sayur tu saya potong kecik, masukkan dalam mangkuk yg sesuai, dan mangkuk tu masukkan atas nasi yang dah mula nak kering... lepas tu tutup la tudung periuk tu... sayur ni blend le sekali dgn bubur... sumber protein macam tauhu pun boleh masukkan dalam mangkuk tu sekali... potong kecik dulu ye... kalau ikan nak buat macam tu, pastikan bekas berpenutup ye.. nanti bau masuk kat nasi.. utk ikan byk jenis boleh.. tak semestinya ikan import atau ikan mahal.. ikan tempatan lagi bagus, sbb fresh dan murah.. sardin, tongkol, selar, kembung, ikan jaket/cencaru pun tak kalah khasiatnya.... jadi sokonglah nelayan tempatan kalau ibuk2 yg pergi kerja tinggal anak tu, boleh le sayur ni blend byk2 dan asingkan dalam bekas kuib ais, dan bekukan.. nak bawak bekal tu, masukkan je 1 kiub, dan 1 bubur nasik dalam bekas... kiub ni boleh jugak buat utk protein macam daging, ikan.. boleh le masak seminggu sekali..ikan bilis pulak boleh disangai byk2.. kemudian blend dan simpan dlm bekas kedap udara... nak pakai taburkan je dalam bubur... senangkan.. jgn lupa rendam dulu ye.. sbb bilis byk garam...
  8. Bubur pertama eloknye bubur kosong dulu.. lepas seminggu baru le boleh campur dgn benda2 lain... campur sayur dulu pun okay.. sayur yg manis2,, jgn bagi sawi yg pahit tu lak sya boleh blend siap2 bubur nasik tu utk nursery..
  9. Untuk bayi 6 bulan sukatan nasi ialah 5 sudu makan, sayur-sayuran 1 sudu makan penuh, Isi ikan/ayam 1 sudu makan penuh dan buah-buahan 2 sudu makan penuh untuk sehari. mean kalau bayi makan 2 kali sehari bagilah dengan 2. Jika bayi anda berumur 7-9 bulan nasi - 2 cawan, sayur 3 sudu makan,protein - 2 sudu makandan buah 2 sudu makan10-12 bulan - nasi 13/4 cawan nasi lembik, sayur - 3 sudu makan penuh,protein 4 sudu makan buah 2 sudu makankalau berat bayi anda kurang boleh tambah minyak untuk 2 sudu teh sehari.[1st time saya bagi 1 sudu makan je, sbb tahap ni bby hanya cuit sedikit dalam 1-2 suap, jangan frust, bukan dia taknak makan, tapi mahu kenal, intro la katakan...lama² nanti nganga je kompem dia nak]..sayur/bahan² lain saya agak² je dengan kuantiti bubur tu...tak ikut pun macam keterangan kat atas...macam banyaaaaaakkkkkkkkkk sangat kuantitinya...sebab bubur akan jadi banyak....]
  10. Sebenarnya untuk memperkenalkan bayi dengan makanan pelengkap sememangnya kita digalakkan untuk memperkenalkan satu-satu bahan dahulu supaya bayi taklah terkezut..atau mengelakkan masalah allergi. Mula- kenalkan dengan bubur kosong....dalam 2-3 hari perkenalkan bayi kita bubur+sayur lepas 2-3 hari boleh perkenalkan pula bubur +sayur+ protein(ikan,tauhu ke ayam ke)...pastu 2-3 hari bolehlah tukar dengan portien dan bolehlah dicampur makan bubur+sayur+portein tu....harap dapat penjelasan.
    Sebenarnya banyak sayur yang boleh digunakan dalam bubur bayi. Selain bronkoli dan karot boleh juga guna sayuran hijau seperti bayam, sawi, kangkung yangmana khasiatnya juga tinggi kanungan vitamin. Cuma ubi kentang bukan kategori sayuran ia aalah sumber karbohirat sama macam nasi.
  11. x salah klu bagi ikan bilis tp rendam dulu ikan bilis tu agak2 lama skit..pas tu goreng tanpa minyak..agak2 garing skit..jgn lak sampai itam ikan tu..pas tu leh la blender sampai halus betul2..pas tu simpan kat bekas kedap udara..saya agak2 malas jer nk masak cmpur jer bubur ngan ikan bilis tu. [ikan bilis selalunya saya rendam semalaman untuk hilangkan betul² rasa MASIN, bila masak bubur terus masukkan ikan bilis bersama bubur...sangat jimat masa]
  12. Setahu saya kalau org x nak introduce ayam pun sebab ayam ni sesetengah org alah dgn nya... gatal2 ke.. so kalau ada history, lewatkan intro ayam lepas umur setahun...sayur berdaun tu pulak, sya blend le halus... boleh intro dah bayam, kangkung, sawi tak pahit tu, carrot... kalau cincang2 mmg biasanya kat najis baby keluar sekeping2/seketul sayur tu...
  13. Awal2 ni anak makan 2-3 sudu kecik tu je.... sehari sekali... dia byk nyusu je...
  14. Kalau ikut klinik kesihatan gomen dia org galakkan bagi sayur.. mula2 blend/ tapis halus,lepas tu tapis kasar, lepas tu cincang dan lepas tu baru potong kecik2 sampai le dia dah boleh makan makanan yg besar macam kita ni....
  15. Ni kita dah discuss dgn puan norliza yg nutritionist tu hari tu... memang ada yg syorkan nestum / cereal baby dibagi sbg first food, sebabnya kata dia org, cereal ni iron fortified... tapi kata puan norliza, kita kene ambik kira tentang penyerapan iron tersebut oleh badan baby... adakah pasti iron tu diserap dgn berkesan oleh badan baby? tambahan lagi cereal segera ni dah byk proses, dan diletak gula gak biasanya...yg dalam botol tu macam gerber pulak ada isu benda tu bukan asli buah/sayur pun, tapi ditambah tepung byk...
  16. Cara masak sayur yg betul utk kekalkan zat dia.. basuh dulu baru potong.. kalau boleh jgn potong kecik2... jerang air.. tunggu air betul2 menggelegak... lepas menggelegak, masukkan sayur... masak dgn api besar dan jangan masak lama2...lepas tu baru kisar / tapis / cincang kecik.. utk baby kecik kisar la...sesetengah sayur elok kita steam/kukus je lagi byk zat dpt dikekalkan..
  17. Masak bubur dulu...betul2 jadi bubur...sayur kita asing...kalau nak letak kentang kite rebus kentang dulu..dah lembut baru masukkan sayuran hijau...jap jer... kalau rajin letak ikan bilis tapi mesti kisar betul2 halus...campurkan sume.
  18. Berat baby start solid food tu ada yg suggestkan, kalau nak lagi tepat, sekurang2nya 2 kali ganda BERAT LAHIR... so kalau lahir 3.5 kg, dia org kata tunggu le baby 7 kilo dulu...
  19. Posisi sesuai mesti le duduk...saya biasa bagi makan baby dudukkan atas riba kitabelah kiri dan kita suap dgn tangan kanan..boleh gak sama2 ajak suami join sekaki... sorg riba, sorg suap...kakak saya baringkan atas riba.. tapi saya tak setuju dgn cara ni...ada jugak yg letakkan dalam walker / stroller /bumbo sitter masa nak bagi makan... yg penting, jgn letak dalam botol susu... gunakan je sudu plastik atau gunakan hujung jari... biar dia jilat jari kita..
  20. Utk awal2 makan ni utk kenalkan tesktur je... utk permulaan, nyna boleh campurkan nasi kisar tu dgn susu yg baby minum (tak kisah la breast milk atau FM).. buat cair2...
    Qaisara start da makan solid 5month++. Mula2 start dgn puree buah dulu. Ku buatkan puree betik, puree pisang.. Alhamdulillah dia suka. Masa masuk mulut muka cam pelik, pastu lelama she's enjoy her meal. Now bekalkan dia bubur+kentang+ikan bilis or bubur+sawi+ikan bilis. Nati nak try labu plak.. So far dia tak makan byk pon. Ku bekalkan separuh bekas dadih cume suku je habis. tp EBM still habis 12oz siang. Bak kata ummi, bubur ni tuk tambah2 je..
  21. Elok start try apa2 makanan baru pada waktu pagi/ tengahari... jgn petang.. sebab kalau petang, jadi allergy, susah sikit... baby senang kembung dan tak selesa, tak dapat tidur.... buatlah weekend.
  22. Pasal idea letak nestum dalam susu baik dielakkan. sbb boleh menyebabkan baby tersedak. (kalau guna botol susu) dulu doctor x benarkan saya bagi makanan dlm tin/nestum kat baby...sebab ada bahan pengawet.
  23. Kalau nak ori dan manis, beri yg arif minum hari-hari.. dia dah biasa dgn rasanya..itulah susu ibu + bubur nasi kisar.. letak bubur nasi tu sikit je dulu... biar cair.. calitkan pada hujung jari, biar ayip jilat... pisang juga boleh.. manis original... lenyekkan dan campur sikit susu.
  24. Ikut guideline sekarang, makanan pejal diperkenalkan pada usia 6 bulan. Dulu punya guideline adalah 4 bulan. Tu yg selalu ada pertikaian antara ibu dahulu dan sekarang.Bagi baby yg BF, better tunggu pas 6 bulan.Baby yg FM dah boleh start lebih awal. Baby food pun kena intro pelan2.. Ikut 3-4days rules. Bukan apa, bila guna guna konsep 3-4days rules ni, senang nak monitor baby ada alahan tak atas certain food tu.
  25. Biasanya start dengan bubur kosong dulu.. pastu baru campur sayur, campur ikan, campur ayam, campur daging.Biasanya ayam tu biarlah baby nak masuk 8 bulan. Dan jangan tambah apa2 perisa dalam makanan bayi.
  26. Saya cadangkan aida guna pendekatan 4 days rule..perkenalkan bubur nasi yg diblend halus dan ditapis selama 4 hari dan tengok reaksi baby kot2 ada alerjik ke apa.. dah okay baru tambah bayam yg juga diblend halus..bubur nasi dengan kurma pun sedap gak...or wat puree pisang...yummeh!!
  27. 1) botol susu hanya untuk susu / air sahaja. 2) bayi susu formula disarankan start makan umur 5 bulan. 3) bayi susu ibu boleh beri makan start 6 bulan. 4) utk bayi baru start makan, kisar halus dan tapis dahulu makanannya. 5) kenalkan makanan satu persatu dan tunggu 4 hari untuk melihat sebarang reaksi alahan.
  28. Daging bagus eh.. sbb byk iron...tapi akak rasa daging agak heavy utk anak sebaya adam..berani kenalkan lepas 10 bulan... ikut recommendation after 8-10 month. awal-awal ni, cuma bubur nasi, sayur dan buah..utk protein, ayam, tauhu pun boleh..
SOALAN & JAWAPAN

* Soalan : Ada org kata bubur nasik banding dgn cereal elok bagi cereal dulu.. sebab cereal diperkaya dgn zat besi... apa pendapat cik puan?
Jawapan : Tidak dinafikan bahawa cereal memang telah diperkaya dengan zat besi dan lain-lain zat. namun begitu bagaimana kadar penyerapan dengan zat ini di dalam tubuh anak kita? Adakah ia senang diserap dengan sempurna?Jadi persoalan ini belum lagi terjawab kerana tiada lagi kajian dibuat ke atas cereal tersebut. Berbanding dengan bubur nasi, kita boleh perkayakan sayuran yang kaya dengan zat besi contohnya sayuran hijau kerana ia sumber semulajadi....senang diserap oleh tubuh...
Baby yang berusia 6 bulan mungkin dia memerlukan masa untuk belajar makan. Cuba beri dia masa untuk makan perlahan-lahan dan jadikan masa makan masa yang paling gembira. Bubur yang paling baik adalah bubur yang seimbang iaitu ada sumber karbohidrat, protein dan vitamin iaitu dari smumber nasi, ikan, ayam,dan sayur-sayuran. Biar bayi merasakan masakan semulajadi dengan tidak menambah apa-apa perisa seperti garam atau gula. Cuba elakkan bubur terlalu cair bagi mengelakkan baby kekurangan zat makanan. Kemungkinan juga baby telah diberi bubur dari cereal yang dah ada perisa seperti nestum dll jadi dia tidak mahu bubur nasi.
Jika boleh jangan tambah apa-apa perisa supaya dia merasa rasa yang semulajai. Mengikut kajian, bayi yang diberi bubur nasi bersama sayuran boleh menggalakkan kanak-kanak makan sayur. Selain itu, jika memasak bubur nasi..sayur itu diletakkan kemudian agar zatnya tidak hilang terutama vitamin.

*Soalan : Nak tanya, rasanya dulu ada bc ummi bg petua..letak makanan baby dlm kiub kan..nak guna br panaskan..rho dah star bg alyaa mkn bubur minggu lepas..ada wat kiub brakoli, ayam, carrot..so berapa lama leh tahan kiub tuh?seminggu or lebih..? dan kalo nak g taska selalu rho bg yg dah siap panaskan..so tak basi ker if cikgu taska alyaa simpan sampai lunch tanpa buh dlm peti..
Jawapan : 2 minggu pun boleh...kalau cikgu taska simpan sampai tengahari ok lagi.. sebab masa tu dia akan mencair sendiri... cuma dia org panaskan aje la....
*Soalan : Biasanya kan ikan ape yang ibu2 gunakan?dan kalau seafood cth udang, sotong pada umur bila baru boleh baby makan?

Jawapan : ikn biasa bg ikan selar or kembung lg satu tu ikn ala lupa lak namanya kalau tak silang tenggiri bab seafood akma bg bl bb dh lepas 1thn tp tengok gak takut bb alah ngan seafood so kena hati2.

12 comments:

  1. bookmark.. tak sempat baca.. hahhehehhe panjang nau text ummi awak .. hehehhe

    ReplyDelete
  2. diera:
    haha sendiri tgk pn cm panjang...

    ReplyDelete
  3. salam..saya browse tru from google..and sampai ke sini..just nak share..saye baru jumpe pakar kanak2 di malaysia last week..die advice untuk saye beri anak makan(sekarang umur 5bln)...ini dipanggil weaning..sekarang saye di aussie..doktor sini pon dah suruh weaning juge..macam mane tu ye..

    ReplyDelete
  4. Salam ziarah..

    wahhhh tadi tengah2 cari resipi makanan utk baby, jumpa blog ni.. very good info.. tenkiu very2 much.. :)

    ReplyDelete
  5. info yg sgt berguna...terima kasih yaaa

    ReplyDelete
  6. dtg dr google....terima kasih share ilmu. :)

    ReplyDelete
  7. Salam, anak saya esok genap 8 bulan..sy bru je dua hari start bg bubur nasi.. boleh x kalau saya nak bg dia mkn tiap sabtu ahad je, sbb sbtu ahad saya x keje..kalau nk bg tiap2 hari, saya keje..mcm mne ye nk buat persiapan nak siapkan bubur anak saya dan hntar ke BS? cmne ye? saya tiada pengalaman, ni anak pertama..

    ReplyDelete
  8. Salam...tq for d info..Sgt2 berguna utk dijadikan panduan..My bby 8 month 24 Jun ni. Saya amek tuk wat rujukan kat blog sy boleh?

    ReplyDelete
  9. salam na tanya, kalo 1 kali makan utk bayi umo 10-12 bulan brapa sudu makan??? urgent pls reply this today +_+ sy plukan utk ceramah esok tentang maknan pelengkap bagi bayi umo 10-12 bulan tq

    ReplyDelete
  10. Thank youuuuuu! sedang mencari tips/menu untuk baby yg baru 5 bulan tapi ibu excited nk bagi baby makan dah. hewhew.

    ReplyDelete
  11. Promosi BUKU HIMPUNAN DOA & ZIKIR HARIAN RM1.00 sahaja 1pc. Minimum order 100pcs. Terhad kepada 5 pelanggan terawal sahaja.

    Buku doa comel bersaiz poket sesuai dijadikan sebagai doorgift untuk majlis anda seperti Majlis Hari Lahir, Aqiqah, Cukur Jambul, Akad Nikah, Perkahwinan, Pertunangan, Doa Selamat atau apa jua majlis. InsyaAllah bermanfaat untuk tetamu2 anda..

    Berminat untuk order PM segera sebelum kuota penuh
    https://www.facebook.com/messages/ColorfulSomethings
    Whatsapp 017-277 1232

    Pilih design kat sini https://www.facebook.com/media/set/?set=a.679183902092322.1073741836.597656516911728&type=1

    ReplyDelete